Hallå där… Dalaplan!


Dalaplan är ett band vi följt några år och verkligen gillar, inte minst för deras energiska livespelningar. Efter att ha varit på Sverigeturné sedan början av mars går de i mål kommande helg. Vi tog därför ett kort snack med sångaren Niklas Svensson om hur det varit och vad som kommer hända sen.

Ni avslutar er vårturné i helgen. Hur har ni haft det hittills?

– Ja, precis. På fredag spelar vi tillsammans med Nobelkommittén på Folk & Rock här i stan (Malmö), och på lördag har vi turnéns sista spelning på KKSB i Helsingborg. Den här turnén har varit riktigt kul. Det är verkligen en lyx att få träffa alla grymma arrangörer och publik på det här sättet.

Ni spelar inte bara i större städer utan även i mindre orter som exempelvis Örkelljunga (Skåne) och Ryd (Småland). Är det någon skillnad mellan att spela i större städer och på mindre orter?

– Jag tycker att mindre orter förtjänar rockkonserter lika mycket som storstäderna. Att det generellt är ett jävla drag på publiken i mindre orter är så klart en bonus för oss. Att spela i Malmö, Göteborg och Stockholm är också skoj men den stora skillnaden kan eventuellt ligga i hur trendkänsligheten hos publiken gör sig gällande.

Berätta någon kul anekdot från turnén.

– Det brukar vara en ganska tillknäppt och ”ängslig” publik när vi spelar i Stockholm, men inte nu senast på Cantina Real i Hornstull. Spelningen avslutades med allsång och med publiken på scen. Vet inte om det var en busslast med exilskåningar som hade invaderat stället eller om det faktiskt är så att Stockholmarna har släppt lite på garden. Så det var kul och befriande tycker jag.

Nu ska ni ta paus från turnerandet har jag förstått. Vad har ni annars för planer framöver?

– Efter nästan 30 spelningar på sex månader behöver både vi och publik en paus skulle jag tro. Nu ska vi låsa in oss i replokalen och skriva nytt material till nästa skiva som spelas in nästa vår någon gång. Jag har även lite andra musikprojekt som jag eventuellt kommer jobba med i sommar och höst.

Sista chanserna att se Dalaplan denna turné är alltså:
Fredag 24/4: Folk & Rock, Malmö. Facebookevent.
Lördag 25/4: KKSB, Helsingborg. Facebookevent.