Inga fler hemmagjorda skivor för The Drums

Det har gått två år sedan amerikanska The Drums släppte sin självbetitlade debut och tog världen med storm. Nu återerövrar de rampljuset med ett album inspelat i sångaren Jonathan Pierces kök. Rockfoto sätter sig ner med bandet för att diskutera religion, jamband och varför The Drums aldrig mer kommer att göra en hemmagjord skiva.

Redan under första låten på The Drums andra album, Portamento, förklarar sångaren Jonathan Pierce att han inte tror på himlen och helvetet. Till vardags tänker han dock på de båda polariteterna dagligen, om än inte medvetet.

– När vi blev klara med skivan såg jag att orden death, dying och die förekom i texterna hela tiden, säger han och rynkar på pannan.

Döden nämns i sju av albumets tolv låtar, de övriga fem handlar om slutet på relationer och skivrecensenter har noterat ett visst överhängande mörker på Portamento. Jonathan tror att hans fascination för ämnet beror på hans strikt religiösa barndom.

– Jag växte upp i ett väldigt religiöst protestantiskt hem och protestantismen handlar mycket om livet efter detta. När jag var liten tänkte jag mycket på döden. Alla beslut du tog bidrog till att avgöra om du skulle hamna i himlen eller i helvetet. Jag tror inte på något av det, men jag är undermedvetet besatt utav döden på grund av hur jag uppfostrades. Jag vill inte gömma det, jag vill att det ska vara synligt i mina texter.

Jonathans barndomsvän och bandkollega Jacob Graham som sitter bredvid inflikar:

– Man kan vara medveten om sin dödlighet utan att vara dyster. Jag tror att vi sjunger om döden på ett ganska humoristiskt sätt, det sätts inte in i en särskilt mörk kontext i vår musik.

The Drums albumdebuterade 2010 med en självbetitlad skiva och blev bandet på alla hipsterläppar efter att de släppt singeln Let’s Go Surfing som hamnade på en hedervärd 60:e plats på NME:s lista över de senaste femton årens 150 bästa singlar. Hajpen hade dock sitt pris och bandmedlemmar hoppade av till följd av utmattning.

– Om det hade fortsatt som det var med första skivan hade vi alla varit döda vid det här laget. Det var ett så intensivt sätt att leva på med PR, videoinspelningar, modeplåtningar och allt nonsens hela dagarna. Vi får fortfarande såna erbjudanden, men då var vi nybörjare och sade ja till allting. Nu har vi lärt oss att säga nej.